Aitona presenta les III Jornades Robert Capa a l’institut d’Estudis Ilerdencs PDF Imprimeix Correu electrònic

’Ajuntament d’Aitona ha donat a conèixer tots els detalls d’unes jornades dedicades a la memòria històrica i al llegat del fotoperiodista Robert Capa, amb la novetat dels Premis Robert Capa i el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

WhatsApp_Image_2024-10-16_at_12.44.02


Avui al matí, l’Ajuntament d’Aitona ha presentat oficialment les III Jornades Robert Capa, que se celebraran els pròxims dies 2, 3 i 7 de novembre. La iniciativa, impulsada pel consistori amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la Diputació de Lleida oferirà durant un cap de setmana diferents propostes didàctiques i divulgatives sobre la figura i l’obra d’aquest important fotògraf, així com de la tasca dels professionals que, d’una manera o altra, ajuden a posar imatges i paraules als esdeveniments històrics.

 

L’acte de presentació ha estat presidit per l’alcaldessa Rosa Pujol, que ha explicat el programa de les jornades, el seu paper en la preservació de la memòria històrica i ha agraït la participació dels diferents organismes. “Amb cada edició, les Jornades Robert Capa van guanyant més rellevància, no només com un acte de divulgació històrica, sinó també com un punt de referència per al fotoperiodisme de guerra i la memòria col·lectiva del nostre poble”, ha afirmat l’alcaldessa. També ha destacat que les jornades són molt més que un homenatge a Capa, són una manera de mantenir viva la memòria dels qui van viure aquells moments històrics. La presentació també ha comptat amb la presència d’Andreu Vàzquez, director de l’IEI, Eusebi Valera, regidor de Patrimoni d’Aitona i Ramon Gonzàlez, coorganitzador de la iniciativa.

 

Enguany, les jornades sumen el suport del Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat que promou la memòria històrica de Catalunya, amb l’objectiu de preservar els esdeveniments clau de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Per cloure l’acte, l’alcaldessa ha convidat tothom a participar en les jornades, i a seguir aprofundint en el llegat de Robert Capa i el seu paper fonamental en la història del fotoperiodisme.

 

Novetats d’enguany


Aquest any, el programa de les Jornades inclou activitats com la recreació històrica dels esdeveniments capturats per Capa, que com a novetat, inclouran interactuació amb el públic i un personatge que recrearà a Robert Capa; la presentació del llibre "Soldados" de Jordi Bru, i una taula rodona sobre la Maleta Mexicana, un conjunt d’imatges que documenta la Guerra Civil Espanyola que es va trobar el 1995 amb els negatius de més de 3.000 fotografies de Robert Capa, entre les quals n’hi havia algunes preses a Aitona.

 

A més, una de les novetats més esperades d’aquesta edició és l’estrena dels Premis Robert Capa d’Aitona, que reconeixeran el millor treball fotogràfic i de recerca sobre conflictes actuals i la Guerra Civil. S’hi han presentat 7 treballs d’investigació i 16 fotografies. El recull fotogràfic es podrà visitar el 2 de novembre al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Aitona. El 7 de novembre s’anunciaran els projectes guanyadors, mentre que els premis es lliuraran el 22 de novembre a l’Aula Magna de l’IEI.

 

Ruta Robert Capa, el gran clàssic

 

Com a part central de les jornades, torna la popular Ruta Robert Capa, que permet als visitants recórrer els llocs exactes on el fotoperiodista va treballar durant la seva estada a Aitona. Nascuda fa tres anys, és un recorregut a peu que permet seguir les passes del famós fotògraf quan va documentar el darrer atac de l’exèrcit republicà a Catalunya. Cobreix una distància de prop d’un quilòmetre per l’entorn d’Aitona i inclou plafons informatius en diferents idiomes on s’explica detalladament el recorregut del fotoperiodista Ernö Friedmann -conegut amb el pseudònim Robert Capa- per Aitona el 7 de novembre de 1938.

 

Robert Capa va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, que pretenia arribar a Fraga i facilitar la retirada de les tropes que portaven lluitant a l’Ebre des del 25 de juliol. L’atac va tenir com a escenari diversos emplaçaments de La Serrabrisa i va ser repel·lit de forma contundent per les tropes franquistes.

 

L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, posa en valor el fet que la Ruta “s’ha convertit en una de les propostes de Fruiturisme amb més èxit de participació, fins a 600 persones pertanyents a escoles i instituts, associacions, entitats i grups de memòria històrica”. A totes aquestes persones, se sumen els i les visitants que fan la ruta per lliure, tenint en compte que és a l’aire lliure, està assenyalada i disponible en quatre llengües. Pujol afegeix que aquesta activitat ha permès “avançar en el camí cap a un Fruiturisme cada cop més desestacionalitzat i menys dependent del moment de la floració dels arbres fruiters”.

 
Aitona impulsa la teleassistència per a majors de 65 anys amb la distribució de rellotges intel·ligents PDF Imprimeix Correu electrònic

WhatsApp_Image_2024-10-08_at_21.24.14

El projecte garanteix seguretat i assistència contínua a través d’un sistema avançat, que connecta els usuaris amb els seus familiars i millora la seva qualitat de vida.

 

Ahir, l'Ajuntament d'Aitona va fer el lliurament gratuït dels primers rellotges de teleassistència per a totes les persones majors de 65 anys i aquelles en situació de dependència que ho han sol·licitat. Aquesta iniciativa busca oferir una major seguretat i autonomia a la gent gran del municipi, proporcionant-los assistència les 24 hores del dia a través d'un dispositiu senzill i inclusiu.

 

El projecte forma part d'un programa de teleassistència avançada que permet als usuaris connectar-se directament amb els seus familiars en cas d’emergència. Els rellotges activen alertes en situacions com caigudes, inactivitat inusual, pols anòmal o desorientació —aspectes especialment rellevants per a persones amb alzheimer o deteriorament cognitiu—. A més, monitoren l'activitat física i la salut, i processen les dades per activar protocols si es detecten irregularitats. "La resposta familiar s'activa en menys de 24 segons," va explicar l'alcaldessa, Rosa Pujol, remarcant la rapidesa i efectivitat del sistema, que permet la comunicació directa amb el rellotge a través del mode mans lliure.

 

Rosa Pujol destaca també la inclusivitat del projecte: "És un model de teleassistència inclusiu que involucra les famílies i trenca amb la bretxa digital, perquè és molt fàcil d’utilitzar. Estem molt satisfets de ser un dels municipis pioners en l'ús de tecnologia avançada a favor de les persones." Aquest lliurament, que inclou 425 rellotges, ha estat possible gràcies a una subvenció del Departament de Drets Socials a través dels fons Next Generation EU, amb una dotació de 168.332,08 euros. Els rellotges són una prestació universal i gratuïta per a totes les persones grans d'Aitona, garantint protecció i seguretat en tot moment.

 

Una vila pionera en l'envelliment actiu i l’atenció personalitzada

 

Els rellotges intel·ligents es gestionen des del Centre de Serveis d’Aitona, un espai que desde 2011 està dedicat a fomentar l'envelliment actiu i a oferir un espai adaptat als col·lectius més vulnerables. Tal com ho descriu l'alcaldessa, es tracta d'un "centre a la carta" que s'adapta a les necessitats individuals de cada persona i família, i ofereix suport tant als usuaris com als seus familiars. Aquesta iniciativa és única a la demarcació de Lleida i situa Aitona com a municipi capdavanter en l'ús de la tecnologia per a la cura i el benestar de la gent gran.

 

Com a part de la seva aposta per la innovació, el municipi també ha adquirit dos robots de teleassistència per oferir acompanyament a les persones grans que viuen soles i dos tauletes de telediagnòstic de salut, amb l'objectiu de millorar la prevenció i atenció domiciliària. Ambdós també es gestionen des del Centre.

unnamed_1

 
Comença el projecte ‘Petits Músics’ a l’Escola Bressol d’Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

WhatsApp_Image_2024-10-07_at_14.10.08_1
L'Ajuntament d'Aitona impulsa un taller gratuït per als infants de 0 a 2 anys per fomentar el desenvolupament a través de la música.
Ahir, l'Escola Bressol d’Aitona va donar el tret de sortida al projecte "Petits Músics", una iniciativa impulsada per l’Ajuntament i dirigida als infants de 0 a 2 anys. Aquest taller, creat i impartit per L'Intèrpret, ofereix als més petits una experiència única per desenvolupar-se a través de la música.
Amb sessions programades cada dilluns d'11 a 12 del matí, ofereix a la mainada l'oportunitat de millorar les seves capacitats cognitives, motrius, afectives i expressives en un entorn estimulant i educatiu. La música és el fil conductor d’aquest projecte, que busca fomentar el creixement integral dels nens i nenes.
L'activitat és finançada íntegrament per l'Ajuntament d'Aitona i és gratuïta per a les famílies del municipi. Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, destaca: "Estem molt il·lusionats amb aquest nou projecte que hem posat en marxa per als més petits del municipi. Creiem fermament que la música és una eina poderosa que ajuda en el desenvolupament integral dels infants, i esperem que els nens i nenes gaudeixin molt d’aquestes sessions. Volem oferir a les famílies d’Aitona activitats de qualitat que contribueixin al benestar i creixement dels seus fills".
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 2 de 475
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.