L’aitonenca Mònica Camí guanya el I Concurs Literari sobre el Baix Segre PDF Imprimeix Correu electrònic

 

El certamen, organitzat per la revista Altanto!! en el marc de la diada de Sant Jordi de 2012, ha premiat l'obra El pas del temps

 

Foto_premi_mnica_cam

 

A continuació podeu llegir el text íntegre d'El pas del temps, obra guanyadora de la categoria sènior i escrit per l'aitonenca Mònica Camí: 

 

Li agradava mirar per la finestra, era com un quadre que tenia vida pròpia i sempre hi havia alguna cosa que el feia diferent. No volia deixar passar ni un instant de tot el que passava al seu voltant per que era el seu temps i tenia la necessitat imperiosa d'aprofitar-lo al màxim.

Es trobava en un punt privilegiat del Baix Segrià, en línia recta entre Montefiu i Montmaneu -cim de referència visible des de molts indrets de fóra la comarca-, situat al peu d'un turó coronat per les restes d'un antic castell en ruïnes. El parlar de les seves gents era peculiar i característic en la pronúncia, així com en l'ús de paraules i expressions pròpies d'aquelles contrades, que s'havien transmès a través de la genealogia com si d'una herència es tractés. Original també era el ventall de mots amb que es designaven els individus d'una mateixa casa; n'hi havia de diferents colors (cal roget, cal negre, cal blanco, cal ros,...), amb nom d'antics oficis (ca la sastra, cal drapaire, cal cordero, cal campaner, cal pastoret, cal llauradó, cal forner, ca la carnicera,...), amb nom d'animal (cal llopet, cal gat, casa polla, cal pajarillo, cal taxó, cal furó,...), i fins i tot, amb nom d'ingredient d'un suculent àpat (casa butifarra, casa cansalada, casa sardina, cal bolet, casa patatetes, casa pan,...). Tot això el feia singular de la resta de pobles del seu entorn.

El pas de temps era evident en la transformació que havien sofert els diferents indrets de la població, així com l'ús dels espais que se'n feia. Recordava d'una forma molt present el banc situat a la plaça la Bàscula -"Pont" pels veïns més propers-, on els padrins es reunien per fer petar la xerrada tan aviat amollava la calor; actualment reconvertida en una plaça amb parc infantil on s'hi aplega la mainada. Aquest mateix espai, i durant tots els dimecres dels mesos d'estiu, va ser testimoni fidel de la principal activitat econòmica de la vila; conegut amb el nom de "la plaça" -o mercat de fruita-, cap al migdia s'hi congregaven nombrosos pagesos vinguts de les lliteres i dels plans, amb la finalitat de vendre les seves collites a potencials compradors. Per proximitat a la que havia estat casa seva durant l'adolescència i joventut, recordava el tram descobert de la sèquia Remolins, on hi jugava a esperar que baixés l'aigua per tal de córrer al davant i acabar pujant a tota pressa a fi d'evitar una bona remullada. En direcció al casc antic, recordava la farmàcia situada al final de la costa del carrer Pou, local que va allotjar una merceria, finalment reconvertit en un gimnàs. Una mica més avall, es trobava un esquelet de bigues oxidades, que anys més tard va donar lloc al que seria l'actual casa de la Vila. No es podia oblidar de la coneguda Bolera, sala de ball, de representacions locals i d'esbarjo, on en un curt període de temps va acollir una emissora de radio local. Unes cases més amunt hi havia el desaparegut i emblemàtic "cine", punt de trobada del jovent en èpoques passades. Quan a costums diaris, li venia el record de quan anava a comprar la llet al carrer Major, amb la lletera -recipient d'alumini totalment en desús-, amb la que sovint jugava a donar-li la volta per l'ansa sense que li caigués ni una gota, tot i que més d'un dia va tenir un bon ensurt. També recordava vagament la munió de gent que s'aplegava durant les tardes del diumenges a les tauletes de la zona de bars per prendre l'esperat refrigeri de la setmana. Un costum nocturn era deixar la bossa de la brossa al balcó penjada d'una corda que arribava a nivell del carrer, per a que el "basurero", que passava puntualment cap a mitja nit, pogués recollir-la i dipositar-la en el remolc atapeït de residus domèstics sense reciclar; algun cop va poder observar com algú mig amagat darrera la persiana s'atrevia a fer punteria des del balcó. Associat a aquest record tenia present la imatge del "sereno" voltant pels carrers i carrerons del poble, com a encarregat local de la vigilància nocturna; personatge que revestit amb l'uniforme, la porra i la gorra, era tota una autoritat.

Li agradava mirar per la finestra, li evocava totes aquelles vivències llunyanes, arrelades a la terra i a l'activitat rural, i que formaven part de la seva vida així com també de la memòria col.lectiva dels coetanis d'un poble del Baix Segrià, poble que feia més de tres dècades l'havia vist néixer.

Mònica Camí

Aitona

 
El Camarlenc porta la il·lusió a desenes de nens i nenes d'Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

El passat dimecres dia 26 de desembre Aitona va rebre la tradicional visita del Camarlenc. Un any més, desenes de nens i nenes es van acostar al pavelló poliesportiu per tal de lliurar a l'emissari reial la carta per a Ses Majestats els Reis Mags d'Orient. 

 

Visita_Camarlenc

 
Arrenquen les activitats de Nadal PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Un any més els nens i nenes d'Aitona estan convertint les activitats de Nadal en petits moments de màgia i felicitat.

 

Activitats_Nadal1

 

Ja han començat les activitats de Nadal del nostre poble. Un any més, les festes han arribat carregades d'esperança, alegria i il•lusió. La programació nadalenca va arrencar dimecres al migdia amb el tradicional acte de lliurament de diplomes a tots els participants en els cursos de formació d'anglès, informàtica i català. En finalitzar l'entrega, es va dur a terme una original i innovadora versió de "l'amic invisible". Tot seguit, la popular nutricionista Mercè Carbonell va oferir una interessant xerrada sobre la importància i els beneficis de la fruita sobre la salut, organitzada conjuntament per l'Ajuntament d'Aitona i l'Àrea de Formació de la Unió de Pagesos. I finalment, la jornada va concloure amb un petit refrigeri servit a la mateixa Sala de Plens de l'ajuntament.

 

No obstant, i com és propi d'aquestes dates, els veritables protagonistes d'aquests primers dies de Nadal han estat els nens i nenes, ja que des de dijous s'han anat succeint diverses activitats infantils, com ara la cantada de nadales a càrrec dels nens i nenes de l'escola Francesc Feliu, la celebració del tradicional Caga Tió, el concert de Nadal dels alumnes de l'Aula Municipal de Música i el divertit i entretingut espectacle nadalenc "La història del caga tió", ofert per la companyia Campi Qui Pugui.

 

Activitats_Nadal2

 

Des de l'Ajuntament es dóna les gràcies a tots els nens i nenes de la vila per la seva il•lusió i esperit nadalenc. Una vegada més, els nostres infants estan aportant a les activitats de Nadal la dosi perfecta de màgia i il•lusió a fi que esdevinguin un autèntic èxit. Així mateix, es convida tots els nens i nenes a no faltar a la seva cita amb el Camarlenc, que arribarà el proper dia 26 a la tarda per tal de recollir les cartes per a Ses Majestats els Reis d'Orient. En acabar la recollida de cartes tindrà lloc un nou espectacle infantil.

 

Molt bones festes a tothom!

 
<< Inicia < Anterior 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Següent > Final >>

Pàgina 399 de 404
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2021 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.