El nou Centre Municipal de Serveis d’Aitona ja és una realitat PDF Imprimeix Correu electrònic

L’equipament, que s’ha inaugurat oficialment avui diumenge, és la principal obra municipal de l’actual mandat i compta amb totes les eines i recursos necessaris per a garantir des del primer dia el benestar i un servei òptim als veïns i veïnes.

 

WhatsApp_Image_2021-11-14_at_02.19.04


Avui diumenge 14 de novembre al matí l’Ajuntament ha inaugurat oficialment el nou Centre Municipal de Serveis d’Aitona. I ho ha fet amb un acte popular a la seu de l’equipament, a les antigues instal·lacions del col·legi Francesc Feliu, i amb l’assistència destacada de l’alcaldessa Rosa Pujol; regidors i regidores del consistori; diferents autoritats; les pubilles i hereus locals; representants del teixit associatiu aitonenc; i veïns i veïnes del municipi, que no s’han volgut perdre una cita tan significativa i important per al poble.

 

La inauguració del Centre Municipal de Serveis ha anat a càrrec dels aitonencs i aitonenques de més edat del municipi, que seran els grans beneficiaris i els principals usuaris d’aquest nou equipament que serà gestionat de forma municipal, però comptarà amb la col·laboració de diverses entitats i associacions. Posteriorment, s’ha dut a terme la lectura d’una poesia per part de l’aitonenca Anna Alarcón, s’ha celebrat una jornada de portes obertes a l’espai, i s’ha organitzat un petit refrigeri per a tots els assistents.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, ha definit el projecte com “l’obra més important de l’actual mandat” i explica que “des del primer dia hem treballat intensament des de l’Ajuntament per a fer realitat aquest projecte que estem convençuts que representarà un important salt qualitatiu quant a benestar de la nostra població. Vull agrair a la Fundació la Caixa la seva ajuda en l’adquisició del mobiliari i la construcció del gimnàs, així com la subvenció rebuda per part de la Diputació de Lleida”.

 

“Aquest Ajuntament i aquest equip de govern creiem fermament en la necessitat de posar les persones al centre i al punt de mira de totes les polítiques públiques que endegui el consistori, amb l’objectiu de garantir un bon nivell de benestar a tots els aitonencs i aitonenques. Per això, tenim fixada com una de les nostres prioritats prestar als veïns i veïnes de més edat del municipi eines i equipaments que permetin fomentar i garantir la seva educació en el lleure i la cultura i la vida associativa d’Aitona. I és en aquest context, on avui inaugurem públicament aquest projecte que és fruit de molts esforços i anys de treball”, destaca Rosa Pujol.

 

Finalment, la batlle aitonenca ha recordat que “el nostre poble deu el seu nom a la paraula eusquera “Aitona”, que significa literalment “padrí”. Casa nostra ja porta en l’essència del seu mateix nom la que és una de les principals senyes d’identitat de la nostra idiosincràsia aitonenca: el respecte, la cura i l’empoderament dels nostres padrins i padrines i dels nostres veïns i veïnes de més edat. Per a Aitona, doncs, era imprescindible poder comptar amb un equipament com el que avui inaugurem”.

 

Què és el Centre Municipal de Serveis d’Aitona?


El Centre de Serveis, dirigit a persones majors de 65 anys, neix amb l’objectiu d’oferir diferents serveis que millorin la qualitat de vida i facilitin un espai on la persona usuària se senti acompanyada i recolzada. Aquesta plataforma de serveis pretén potenciar i estimular les habilitats de les persones usuàries dins d’un ambient lúdic i acollidor, a més de cobrir les necessitats d’atenció i interessos de forma personalitzada.

 

La tasca del Centre de Serveis es desenvoluparà en diferents àmbits d’actuació: atenció a la persona i a la família i atenció de la persona en el seu entorn. Des del Centre de Serveis es vol treballar sota el lema “Fer-se gran no implica deixar de fer allò que fèiem” i es farà seguint el Model d’Atenció Centrat en la Persona (ACP).

 

L’ACP és un sistema d’intervenció en què les persones usuàries es converteixen en l’eix central de l’organització del centre i de les actuacions dels professionals. Aquest model integra diferents formes d’entendre i organitzar l’acció professional buscant la millor qualitat de vida dels usuaris i donant la màxima importància a diferents àmbits com ara l’autonomia, el benestar i la individualitat. També incorpora noves metodologies que faciliten l’atenció integral personalitzada.

 

Quins serveis s’hi ofereixen?


El centre s’ubica a les antigues escoles del municipi d’Aitona i compta amb una sala d’activitats, cuina-menjador, sala de relaxació, gimnàs, consulta externa, sala d’espera, lavabos i dutxes adaptats, bugaderia i zona exterior. L’ampli espai del qual es disposa permet anar ampliant i dotant de nous serveis el centre.

 

En aquest sentit, entre els serveis que es presenten a l’equipament hi ha el Free Space, servei d'estada, servei d'àpats a domicili i menjador, servei de dutxa, servei de bugaderia, tallers per promoure l’autonomia personal i ajudar a preservar les capacitats físiques i/o cognitives, gimnàs, sala Snoezelen, sala de relaxació i de cinema, grup “Ens escoltem i ens cuidem la salut mental”, acompanyaments, compres i encàrrecs, banc d’ajudes tècniques, sistema de teleassistència, bugaderia, serveis de suport al cuidador, suport psicològic per a cuidadors, grups d’ajuda mútua o formació per a cuidadors.

 

Antecedents


Per justificar la necessitat de la creació d’aquest nou equipament, s’ha pres com a referència un projecte que va començar a finals de 2017, i que es va desenvolupar juntament amb els Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià. Aquell projecte tenia com a objectiu conèixer la situació de les persones grans d’Aitona.

 

La metodologia emprada per disposar del corresponent diagnòstic va ser la realització de visites domiciliàries a les persones de més de 70 anys, a qui se’ls va fer una enquesta per ponderar i mesurar possibles situacions de risc. Al mateix temps, es va dur a terme una enquesta participativa a la població objecte del projecte, per tal de valorar la necessitat de disposar d’un centre per atendre les persones grans. Durant la realització d’aquest diagnòstic, es va evidenciar l’existència d’un grup significatiu de persones amb patologia de salut mental, que presentaven problemes de socialització, un alt grau d’estigmatització i que no tenien possibilitats d’accés als recursos que ofereix la xarxa sanitària pública, ja que la majoria s’ofereixen a la ciutat de Lleida.

 

Arran de la detecció d’aquesta situació es va crear un grup de treball “socioeducatiu” de salut mental, del qual actualment formen part 7 persones, a les quals se’ls ofereix una atenció de manera individual i grupal. Des d’aleshores, els resultats d’aquest projecte d’intervenció han estat molt positius, i s’ha aconseguit que sigui reconegut com un servei de suport per a persones amb diferents problemàtiques de salut mental i per a les seves famílies.

 

En aquest nou Centre de Serveis per la gent gran hi haurà un espai reservat per a les persones que formen part d’aquest col·lectiu amb l’objectiu de disposar d’un espai d’atenció i suport, i alhora, i de col·laborar en les activitats que s’organitzin.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2022 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.