Noticies

Es celebra amb una bona participació de joves el taller d’Orientació professional PDF Imprimeix Correu electrònic

 

La preocupació per l'alt percentatge d'atur juvenil provoca que des del Consell Comarcal del Segrià i els ajuntaments que el conformen s'impulsin accions formatives i d'orientació laboral entre els joves.

 

Foto_xerrada_orientaci_professional

 

En el marc de les activitats formatives per a joves a la comarca del Segrià el passat divendres 30 de novembre a les 21h va celebrar-se a la sala de plens de l'Ajuntament d'Aitona la xerrada titulada "Orientació professional". L'activitat estava dirigida especialment als joves que es troben en situació de cerca de feina i perseguia l'objectiu de proveir-los d'eines i instruments útils a l'hora de buscar un lloc de treball. En la sessió també es van tractar mètodes per tal de trobar llocs de treball a altres països europeus, ja sigui a partir de contractes laborals o de pràctiques.

 

El taller va comptar amb la presència d'una quarantena de persones que també van poder conèixer els programes que s'iniciaran pròximament i que es centraran en trobar solucions per als joves aturats de llarga aturada i en la millora de la seva formació.

 

Aquesta jornada va ser organitzada conjuntament pel Consell Comarcal del Segrià, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, La Diputació de Lleida i l'Ajuntament d'Aitona.

 
Canal de Seròs, part indestriable del paisatge i el patrimoni d'Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Avui es compleixen 100 anys de l'inici de la construcció del Canal de Seròs. En motiu d'aquesta data tan assenyalda, el diario La Mañana ha publicat un especial sobre l'obra que ha comptat amb la col·laboració de diversos municipis lleidatans. El text que segueix és l'article publicat al diari per l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, a fi de commemorar el centenari d'aquesta emblemàtica infraestructura.


AITONA__treballadors_central

 

Enguany es compleixen 100 anys de l'inici de les obres de construcció del Canal Industrial de Seròs, sens dubte una de les infraestructures hidràuliques més emblemàtiques en la història del nostre país. El dia 30 de novembre de 1912 es va posar la primera pedra d'aquesta complexa obra d'enginyeria civil, que marcaria un punt d'inflexió en el desenvolupament industrial de les comarques lleidatanes i arribaria a esdevenir un factor destacat en el creixement econòmic de tota Catalunya.

 

El Canal de Seròs forma part indestriable del paisatge físic i el patrimoni d'Aitona. L'evolució de tota la regió està estretament lligada al funcionament d'aquesta important infraestructura, però pocs municipis representen com Aitona el vincle que uneix les terres de Lleida amb el Canal. El nostre poble va esdevenir la seu de la central hidroelèctrica i d'un dels tres campaments que es van erigir al llarg del Canal per tal d'allotjar els treballadors més importants i les seves famílies durant les obres de construcció del Canal. Centenars d'aitonencs i aitonenques han treballat al llarg dels anys en aquesta central, molts dels quals, ja jubilats, participen en les trobades anuals que, en motiu del dia de la Candelera (2 de febrer), apleguen antics treballadors procedents de diferents indrets del territori català.

 

Com a alcaldessa d'Aitona em sento profundament orgullosa de poder festejar, juntament amb tots els veïns i veïnes del municipi, el centenari d'una infraestructura que, a banda de contribuir al desenvolupament econòmic de les comarques lleidatanes, ha estat testimoni privilegiat i fins i tot protagonista d'alguns fets cabdals de la nostra història. Els aitonencs i aitonenques sentim un profund respecte per totes les persones que van fer possible la construcció del Canal de Seròs i estem fermament convençuts que aquell moment va significar un punt i a part en la història socioeconòmica del nostre poble. És per això que el passat mes de febrer l'Ajuntament d'Aitona va aprofitar la trobada anual d'antics treballadors de la central per tal d'organitzar una diada commemorativa del centenari de La Canadenca, que va aplegar nombroses persones vingudes d'arreu. A banda dels tradicionals actes festius que els antics treballadors celebren cada any, com són la missa solemne, el dinar de germanor i el ball de tarda, la jornada va incloure una exposició fotogràfica i una xerrada sobre obres hidràuliques a principis del segle XX a càrrec de l'arquitecte-urbanista Josep Maria Llop (UdL).

 

Són moltes les vicissituds que han posat en perill l'existència del Canal de Seròs al llarg d'aquests primers cent anys. No obstant, sempre hi ha hagut persones compromeses amb la seva continuïtat i disposades a treballar de valent per tal de garantir-ne la pervivència. És gràcies a elles que a dia d'avui, malgrat les dificultats, el Canal i la central hidroelèctrica segueixen en funcionament, generant electricitat per a les llars i la indústria del nostre territori. Així doncs, crec que és de justícia fer extensiu aquest petit homenatge que enguany dediquem al Canal de Seròs a les diverses generacions de treballadors que han anat passant per les seves instal•lacions al llarg dels anys, que amb el seu esforç i dedicació han contribuït a fer del Canal el que és en l'actualitat.

 

A tots ells, moltes gràcies.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona

 
DIPUTACIÓ DE LLEIDA ATORGA UNA SUBVENCIÓ A LA BIBLIOTECA D’AITONA PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Després de mesos sense poder adquirir llibres per a la Biblioteca Municipal Domingo Espax d’Aitona, gràcies a la Diputació de Lleida, s’han pogut comprar una cinquantena de volums de temàtiques ben diverses per poder oferir lectura a tots els públics, tant  de novel·la per adults com de literatura infantil i juvenil com de material didàctic i d’idiomes.

 

diputacio lleida_llibres bilioteca novembre 2012

 

Tots els seguidors de Ken Follett, ja podeu venir a buscar la darrera novetat “El invierno del mundo”. Tots i totes qui us vareu llegir “El país de la nube blanca” de la Sarah Lark, ara podeu gaudir de la segona entrega “La cançó de Maoris”. Els que vareu gaudir amb la lectura del llibre de Maria Dueñas “Tiempo entre costuras”, ara podeu tornar a passar una bona estona amb “Misión olvido”.

Així mateix, totes aquelles persones que seguiu les novetats literàries, podeu venir a tafanejar el Premi Planeta 2012 “La marca del meridiano” de Lorenzo Silva.

 

Atreviu-vos a venir i us trobareu amb un món literari apassionant.

 

Aquest és el primer lot de llibres, amb la previsió d’una segona adquisició a partir del mes de desembre, dins la mateixa subvenció de la Diputació de Lleida.

 
<< Inicia < Anterior 451 452 453 Següent > Final >>

Pàgina 452 de 453
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2023 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.