Canal de Seròs, part indestriable del paisatge i el patrimoni d'Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Avui es compleixen 100 anys de l'inici de la construcció del Canal de Seròs. En motiu d'aquesta data tan assenyalda, el diario La Mañana ha publicat un especial sobre l'obra que ha comptat amb la col·laboració de diversos municipis lleidatans. El text que segueix és l'article publicat al diari per l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, a fi de commemorar el centenari d'aquesta emblemàtica infraestructura.


AITONA__treballadors_central

 

Enguany es compleixen 100 anys de l'inici de les obres de construcció del Canal Industrial de Seròs, sens dubte una de les infraestructures hidràuliques més emblemàtiques en la història del nostre país. El dia 30 de novembre de 1912 es va posar la primera pedra d'aquesta complexa obra d'enginyeria civil, que marcaria un punt d'inflexió en el desenvolupament industrial de les comarques lleidatanes i arribaria a esdevenir un factor destacat en el creixement econòmic de tota Catalunya.

 

El Canal de Seròs forma part indestriable del paisatge físic i el patrimoni d'Aitona. L'evolució de tota la regió està estretament lligada al funcionament d'aquesta important infraestructura, però pocs municipis representen com Aitona el vincle que uneix les terres de Lleida amb el Canal. El nostre poble va esdevenir la seu de la central hidroelèctrica i d'un dels tres campaments que es van erigir al llarg del Canal per tal d'allotjar els treballadors més importants i les seves famílies durant les obres de construcció del Canal. Centenars d'aitonencs i aitonenques han treballat al llarg dels anys en aquesta central, molts dels quals, ja jubilats, participen en les trobades anuals que, en motiu del dia de la Candelera (2 de febrer), apleguen antics treballadors procedents de diferents indrets del territori català.

 

Com a alcaldessa d'Aitona em sento profundament orgullosa de poder festejar, juntament amb tots els veïns i veïnes del municipi, el centenari d'una infraestructura que, a banda de contribuir al desenvolupament econòmic de les comarques lleidatanes, ha estat testimoni privilegiat i fins i tot protagonista d'alguns fets cabdals de la nostra història. Els aitonencs i aitonenques sentim un profund respecte per totes les persones que van fer possible la construcció del Canal de Seròs i estem fermament convençuts que aquell moment va significar un punt i a part en la història socioeconòmica del nostre poble. És per això que el passat mes de febrer l'Ajuntament d'Aitona va aprofitar la trobada anual d'antics treballadors de la central per tal d'organitzar una diada commemorativa del centenari de La Canadenca, que va aplegar nombroses persones vingudes d'arreu. A banda dels tradicionals actes festius que els antics treballadors celebren cada any, com són la missa solemne, el dinar de germanor i el ball de tarda, la jornada va incloure una exposició fotogràfica i una xerrada sobre obres hidràuliques a principis del segle XX a càrrec de l'arquitecte-urbanista Josep Maria Llop (UdL).

 

Són moltes les vicissituds que han posat en perill l'existència del Canal de Seròs al llarg d'aquests primers cent anys. No obstant, sempre hi ha hagut persones compromeses amb la seva continuïtat i disposades a treballar de valent per tal de garantir-ne la pervivència. És gràcies a elles que a dia d'avui, malgrat les dificultats, el Canal i la central hidroelèctrica segueixen en funcionament, generant electricitat per a les llars i la indústria del nostre territori. Així doncs, crec que és de justícia fer extensiu aquest petit homenatge que enguany dediquem al Canal de Seròs a les diverses generacions de treballadors que han anat passant per les seves instal•lacions al llarg dels anys, que amb el seu esforç i dedicació han contribuït a fer del Canal el que és en l'actualitat.

 

A tots ells, moltes gràcies.

 

Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona

 
DIPUTACIÓ DE LLEIDA ATORGA UNA SUBVENCIÓ A LA BIBLIOTECA D’AITONA PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Després de mesos sense poder adquirir llibres per a la Biblioteca Municipal Domingo Espax d’Aitona, gràcies a la Diputació de Lleida, s’han pogut comprar una cinquantena de volums de temàtiques ben diverses per poder oferir lectura a tots els públics, tant  de novel·la per adults com de literatura infantil i juvenil com de material didàctic i d’idiomes.

 

diputacio lleida_llibres bilioteca novembre 2012

 

Tots els seguidors de Ken Follett, ja podeu venir a buscar la darrera novetat “El invierno del mundo”. Tots i totes qui us vareu llegir “El país de la nube blanca” de la Sarah Lark, ara podeu gaudir de la segona entrega “La cançó de Maoris”. Els que vareu gaudir amb la lectura del llibre de Maria Dueñas “Tiempo entre costuras”, ara podeu tornar a passar una bona estona amb “Misión olvido”.

Així mateix, totes aquelles persones que seguiu les novetats literàries, podeu venir a tafanejar el Premi Planeta 2012 “La marca del meridiano” de Lorenzo Silva.

 

Atreviu-vos a venir i us trobareu amb un món literari apassionant.

 

Aquest és el primer lot de llibres, amb la previsió d’una segona adquisició a partir del mes de desembre, dins la mateixa subvenció de la Diputació de Lleida.

 
HERMINIA GOMÀ A AITONA PDF Imprimeix Correu electrònic

AUTOESTIMA:

EMPRENEDORIA SOCIAL I FRUITA DOLÇA D’AITONA

 

Benvolgudes veïnes d'Aitona,

us volem oferir una nova activitat de . De nou, vindrà a Aitona Herminia Gomà, com ara fa un any, per recordar-nos les nostres virtuts i les nostres fortaleses. Amb les seves paraules, nosaltres, les dones, recordarem la nostra capacitat per emprendre, per iniciar projectes, per tirar endavant tot allò que ens proposem. És una gran ocasió per continuar amb el que varem aprendre l’any passat de nosaltres mateixes i per potenciar-ho cada dia més. 

També aprofitarem per potenciar els nostres productes locals, exemple també de l’empenta de les nostres dones, com ara la fruita deshidratada, les ametlles de Casa Sarroqueta o bé els “Tabollets” de formatges Montllobé, les nous Calzada, sense oblidar la fruita, en aquesta ocasió de Fresh Gold.

Des de l'equip de govern de l'Ajuntament, us volem oferir aquesta activitat perquè cregueu en vosaltres mateixes i bolqueu tot el vostre potencial: tant en la creació de projectes per al nostre poble com en accions per a les nostres persones del nostre voltant.

 

Rosa Pujol

Alcaldessa d’Aitona

 

 

Dijous, 15 de novembre del 2012

Matí    10 - 13h

Tarda 15 - 18h

 

 

Sala de plens de l’Ajuntament d’Aitona


 Amb xocolatada per acabar la jornada

 
<< Inicia < Anterior 421 422 Següent > Final >>

Pàgina 421 de 422
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2022 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.