L’Ajuntament d’Aitona rebutja la cessió de l’edifici que acull l’escola Francesc Feliu degut a la manca d’inversió de la Generalitat PDF Imprimeix Correu electrònic

El consistori denuncia que la Generalitat ha incomplert l’acord d’inversió pactat en el seu dia i reclama al Departament d’Ensenyament que realitzi les reformes pendents abans de lliurar l’escola a l’Ajuntament.

Escola_Francesc_Feliu

 

L’Ajuntament d’Aitona no acceptarà la cessió de l’edifici escolar de la congregació “Carmelitas Misioneras Teresianas”, un cop finalitzat l’acord amb el Departament d’Ensenyament. El motiu de la no acceptació rau en el fet que assumir la titularitat de l’edifici implicaria haver de fer-se càrrec d’una despesa important per tal de posar al dia les instal·lacions de l’edifici, ja que la Generalitat (responsable de l’immoble durant els últims dotze anys) no ha dut a terme les inversions compromeses ni existeixen garanties que les realitzi en el futur.

 

L’alcaldessa, Rosa Pujol, expressa la seva preocupació sobre la manca de compromisos  ferms per part de la Generalitat i lamenta la situació. "És inacceptable que lAjuntament hagi dassumir responsabilitats econòmiques addicionals sense garanties reals. La Generalitat no ha complert amb les obres necessàries durant tots aquests anys, i no podem hipotecar el Pressupost Municipal basant-nos en promeses no signades ni reflectides en els pressupostos", assenyala.

 

Antecedents: un contracte d’arrendament que la Generalitat no ha complert

 

La Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i la congregació Carmelitas Misioneras Teresianas van arribar a un acord per llogar l’immoble l’1 de setembre de 2012 i traslladar-hi l’escola pública Francesc Feliu. Després de més de 12 anys  d’arrendament, i d'1.420.000 euros abonats per la Generalitat, l’acord preveia cedir gratuïtament l’edifici a l’Ajuntament d’Aitona. El contracte d’arrendament inicial incloïa l’obligació per part de la Generalitat d’assumir les obres d’adaptació i millora de l’edifici, amb mesures com la impermeabilització de la coberta, la substitució del fals sostre, el canvi de portes interiors, l’arranjament de la fusteria exterior i els envidraments, l’aïllament tèrmic de les façanes i la substitució de la tanca perimetral. Un seguit de millores que fins avui dia només s’han vist reflectides en actuacions menors i que ara, un cop finalitzat el contracte, passarien a dependre de l’Ajuntament en cas que aquest assumís la titularitat de l’edifici.

 

L’Ajuntament reclama un Pla Director ferm

 

Davant d’aquesta precària situació, i amb la voluntat de donar solució a les deficiències estructurals que presenta l’escola, l’Ajuntament d’Aitona ha començat una nova ronda de contactes amb el Departament d’Ensenyament. L’última proposta formulada per la Generalitat és l’acceptació de l’edifici per part de l’Ajuntament a canvi de la promesa verbal del govern català de desenvolupar un Pla Director que impliqui la inversió per part del Departament d’Ensenyament d’un total de 2 milions d’euros repartits entre els propers 5 anys. D’aquesta manera, l’Ajuntament es faria càrrec de la gestió de l’edifici, però comptaria amb la tranquil·litat de saber que els dèficits estructurals de l’edifici, que requereixen d’una inversió important, quedarien coberts en un termini relativament curt i que l’Ajuntament no hauria d’hipotecar el Pressupost Municipal per fer-hi front.

 

Des del consistori aitonenc es veu amb bons ulls la possibilitat d’arribar a un tipus d’acord basat en el compromís de la Generalitat de realitzar les inversions necessàries durant els propers cinc anys, però es reclama que aquest compromís quedi reflectit en quelcom més que un acord verbal, és a dir, en un document signat o en els pressupostos de la Generalitat. Ho explica amb molta claredat l’alcaldessa del municipi, Rosa Pujol: “un pla director verbal sense cap compromís escrit és una irresponsabilitat. No podem dependre de voluntats polítiques, especialment quan les necessitats de ledifici són urgents i vitals per al benestar dels nostres estudiants”. A més, l’Ajuntament denuncia que ha estat pagant els subministraments de llum i gasoil durant els darrers 4 anys, un cost que corresponia a la Generalitat, i reclama el reemborsament de 80.000 euros.

 

Tenint en compte la inseguretat que genera la nova proposta de la Generalitat, l’Ajuntament ha decidit no acceptar la cessió de l’edifici i ha estès una nova proposta al Departament d’Ensenyament: renegociar amb les Carmelites un nou període de lloguer, durant el qual la Generalitat hauria de dur a terme les inversions pendents, i posteriorment dur a terme la cessió. "Considero que seria irresponsable acceptar la titularitat de ledifici sense garanties fermes i compromisos signats sobre les inversions necessàries”, sentencia l’alcaldessa.

 

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.