Premis Robert Capa: un homenatge a la memòria històrica i al fotoperiodisme PDF Imprimeix Correu electrònic

1a_Edicio_Premis_Robert_Capa_1_1

La presentació del certamen ha tingut lloc aquest matí a la Sala Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

 

L'Ajuntament d'Aitona, amb el suport de la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs, ha posat en marxa Premis Robert Capa, un certamen per augmentar el coneixement científic i popular sobre la Guerra Civil Espanyola a les terres de Lleida i retre homenatge al llegat del pioner del fotoperiodisme de guerra, Robert Capa. Amb aquest esperit, es divideixen en dues categories: la millor fotografia d'autor sobre les guerres actuals i el millor treball de recerca sobre la Guerra Civil. La presentació oficial dels premis ha tingut lloc aquest matí a la Sala Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). Ha anat a càrrec de l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, i d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI.

 

"L'esperit dels Premis Robert Capa és doble: construir un relat més complet de la Guerra Civil al Front del Segre i reconèixer el talent dels fotògrafs i investigadors que contribueixen a preservar la nostra història. El nostre objectiu és que aquesta iniciativa es converteix en un referent per a la memòria històrica i el fotoperiodisme" destaca l’alcaldessa, respecte del certamen. Cadascun dels premis  està dotat amb 2.000 € i un trofeu commemoratiu.

 

Categories del premi

 

Els Premis Robert Capa s'estructuren en dues categories. En primer lloc, el premi a la Millor Fotografia d’Autor sobre les guerres presents, que està dotat amb 2.000 € i un trofeu commemoratiu. Reconeixerà les fotografies que reflecteixin la cruesa dels conflictes armats actuals i els seus efectes en la societat; poden ser en color o en blanc i negre, amb un màxim de dues imatges per participant. Les obres presentades han de tenir menys de dos anys d'antiguitat i no haver estat premiades en altres concursos.

 

En segon lloc, el premi al Millor Treball de Recerca sobre la Guerra Civil, dotat també amb 2.000 € i un trofeu commemoratiu. Està dirigit a treballs de recerca que aportin noves perspectives sobre la Guerra Civil Espanyola, amb especial atenció al Front del Segre. Els treballs hauran de presentar-se impresos i en format digital, amb un màxim de 100 fulls.

 

Les persones interessades poden presentar els seus treballs fins al 15 de setembre de 2024 en ambdues categories. Els treballs es poden enviar per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la o en paper a l'Ajuntament d'Aitona. Les bases completes es poden consultar en aquest enllaç.

 

Jurat i anunci dels guanyadors


L'Ajuntament d'Aitona ha designat un jurat de 6 persones, format per experts en la matèria. El president del jurat serà Josep Maria Solé Sabaté, doctor en història contemporània de la UAB. El director de l’IEI, l’Andreu Vàzquez, formarà part del jurat en ambdues categories, així com el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament d’Aitona, Eusebio Valera. En la primera categoria, a més a més, formaran part del jurat Sandra Balsells, fotoperiodista; una representant del Col·legi de Periodistes de Lleida i un fotògraf de premsa. En la segona categoria, a més, formaran part del jurat Manel López Esteve, professor del departament d'Història Contemporània de la Universitat de Lleida, i Anna Esteve, arxivera i historiadora.

 

Avaluaran les propostes i seleccionaran el guanyador i sis finalistes. L’anunci del guanyador o guanyadora tindrà lloc el 7 de novembre, coincidint amb el 86è aniversari de l’ofensiva republicana a Aitona. Llavors serà anunciat en xarxes socials, a la web i en els mitjans de comunicació de Lleida.

 

La figura de Robert Capa a Aitona

 

Robert Capa, pseudònim de l’hongarès d'Ernö Friedmann, és reconegut com un dels pioners del fotoperiodisme de guerra. La seva capacitat per capturar la cruesa i la humanitat dels conflictes armats ha deixat una empremta inesborrable en la història contemporània. El 7 de novembre de 1938, Capa va documentar l'ofensiva republicana a Aitona durant la Guerra Civil Espanyola. Les seves fotografies no només van immortalitzar els moments de lluita i sofriment, sinó que també van oferir al món una finestra a la realitat de la guerra a Espanya.

 

Per tal d’homenatjar la seva figura i el seu llegat, l’Ajuntament d’Aitona i Fruiturisme han posat en marxa diverses iniciatives, com les Jornades Robert Capa, dedicades a posar en valor la tasca dels periodistes i fotoperiodistes, i la Ruta Robert Capa, que ressegueix les passes del conegut fotògraf en l’atac de l’exèrcit republicà a terres catalanes. Enguany, el consistori aitonenc afegeix a les propostes els Premis Robert Capa, centrats en el context bèl·lic, tant en el passat com en el present.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.