Aitona i l’Institut d’Estudis Ilerdencs tornen a organitzar el concurs per reconèixer la millor fotografia sobre les guerres presents, i el millor treball de recerca sobre la Guerra Civil

L’Ajuntament d’Aitona, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i Fruiturisme, ha presentat avui dilluns, 31 de març, la segona edició dels Premis Robert Capa, a l'Aula Magna de l'IEI, amb la participació de l'alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Andreu Vàzquez.
L’objectiu del certamen és honrar la memòria històrica, augmentant el coneixement científic de la Guerra Civil a les terres de Lleida, i posar en valor el paper de la fotografia i la recerca històrica com a eines fonamentals per entendre el passat i el present.
Com en la primera edició, s’estableixen dues categories: Premi a la millor fotografia d’autor sobre les guerres presents dotat amb 2.000 € i trofeu commemoratiu; i Premi al millor treball de recerca sobre la Guerra Civil, dotat amb 2.000 € i trofeu commemoratiu. Podeu veure les bases al final d’aquesta notícia.
El fotògraf hongarés Robert Capa, pseudònim d’Ernö Friedmann, va documentar l’ofensiva republicana a Aitona el 7 de novembre de 1938, i la zona de la Serrabrisa al Baix Segre.
L'alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha recordat que Aitona és “una terra marcada per la Guerra Civil” i que amb aquests Premis s’ha aconseguit “fer aflorar quelcom que ja existia al poble: el vincle viu de la gent amb aquest capítol de la nostra història”. L’alcaldessa també ha manifestat: “Sens dubte, calia fer aquesta segona edició, per seguir investigant en la nostra Història, per reconèixer la feina dels fotoperiodistes i dels investigadors, però també per recordar que, en el 2025, continuen havent masses guerres al món”.
Guardonats 1a edició
Els guardonats de la primera edició van ser Noemí Riudor, per la seva recerca sobre els serveis sanitaris de l’Exèrcit Republicà al Front del Segre i de l’Ebre, i Alfons Cabrera, per la seva impactant fotografia captada a Ucraïna.
El jurat va deliberar entre un conjunt de 16 fotografies i 7 treballs de recerca. Després d'un procés de valoració rigorosa, els membres del jurat van atorgar el premi a la millor fotografia a Alfons Cabrera, de Barcelona, per la seva imatge ALF1292b. La fotografia, captada el 25 d’abril de 2024 a la regió de Lviv, Ucraïna, retrata presoners russos en una escena colpidora que fuig dels clixés habituals de les imatges de guerra, amb una profunditat fotogràfica i una llum molt ben treballada.
Pel que fa a la categoria de millor treball de recerca, el premi va ser per Noemí Riudor pel seu treball titulat ‘Els Serveis Sanitaris de l’Exèrcit de la República entre els fronts del Segre i de l’Ebre’. El jurat va destacar l'excel·lent documentació, la qualitat de la recerca i la contribució al coneixement històric de la Guerra Civil a les terres de Lleida.
Els guanyadors van tenir l’oportunitat d’explicar els seus treballs i de compartir amb el públic les seves reflexions en la conferència de cloenda dels Premis. Després de la conferència, es va inaugurar una exposició de fotografies de guerra a càrrec del mateix Alfons Cabrera.
Consulta les BASES |