Finalitzen les obres de conservació del jaciment arqueològic del poblat de Genó PDF Imprimeix Correu electrònic

L’Ajuntament d’Aitona i el Departament de Cultura han impulsat conjuntament els treballs de neteja, recuperació i millora d’aquest jaciment arqueològic que permetran la realització de visites.

 

IMG-20170621-WA0004

 

Després de mesos de treball, les tasques de conservació del jaciment arqueològic del poblat de Genó d’Aitona han finalitzat. Les actuacions desenvolupades, que s’han realitzat gràcies a la inversió efectuada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han consistit, principalment, en feines de conservació i adequació de l’espai per a la realització de visites.


Concretament, les actuacions desenvolupades al jaciment han consistit en netejar la vegetació que cobreix totes les estructures constructives de les habitacions del poblat; consolidar les estructures de les habitacions més degradades o de les que havien perdut part del seu parament; recuperar els nivells d’ús dels paviments de les cases i carrer; reparar la tanca metàl·lica de protecció en les zones malmeses; formalitzar un camí d’accés còmode per a les visites des de l’entrada fins al pla superior del tossal; i senyalitzar el jaciment amb la confecció d’un plafó explicatiu.

 

Una nova aposta per la recuperació dels valors patrimonials d’Aitona


El poblat de Genó té un valor patrimonial molt alt i és un dels pocs excavats totalment d’aquest període amb possibilitats de rehabilitació. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Aitona, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha apostat per recuperar aquest patrimoni del municipi. En aquest sentit, l’alcaldessa Rosa Pujol, remarca que “disposem d’actius molt importants i la nostra aposta, de la mateixa manera que ja estem fent amb Fruiturisme, és projectar al màxim els nostres elements patrimonials, i el jaciment de Genó n’és un d’ells”.

 

IMG-20170621-WA0024


Un poblat de Genó, un bé d’interès cultural local


El poblat de Genó és un jaciment arqueològic situat aproximadament a 2 km al sud del nucli urbà d’Aitona. El poblat es troba situat al cim d’un tossal i ocupa uns 1.040 m². El jaciment fou descobert l’any 1955, i va permetre delimitar les estructures constructives del poblat i la confecció d’una planta de les mateixes, així com la recuperació de materials arqueològics que situaven el jaciment en els inicis de la darrera fase de l’Edat del Bronze, segle XI a.C. Això va suposar l’entrada del poblat en la bibliografia científica com un referent d’aquest període essent un dels poblats més importants de la Catalunya occidental i possiblement de la resta del país.

 

Cal tenir en compte, que en el poblat de Genó es van trobar residus de cervesa impregnats en dues grans tenalles, i què van resultar ser les restes més antigues de cervesa a Europa. Per recordar aquesta efemèride, l’any 1998 Cerveses San Miguel S.A. va elaborar una cervesa artesanal  a partir d’aquesta fórmula ancestral, a la què li donà el nom de ZYTHOS.

 

El 24 de febrer de 2011, el jaciment de Genó fou declarat bé cultural d’interès local (BCIL), entrant a formar part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

 
"Aitona en Fruita", la nova campanya d'estiu de la fruita aitonenca PDF Imprimeix Correu electrònic

La campanya, que ha estat presentada a la seu de la Diputació de Lleida, es durà a terme durant l'estiu i posarà el focus en la fruita i la seva recol·lecció.


 

Presentaci_Aitona_en_fruita

 

Després de l’èxit de la campanya Aitona en Flor, l’Ajuntament d’Aitona ha decidit impulsar, per primer cop, una iniciativa de promoció turística centrada en la fruita i el moment de la seva recollida. L'objectiu d'Aitona en Fruita és continuar difonent el patrimoni i als valors d’Aitona i del conjunt de les Terres de Lleida.

 

La campanya, organitzada des de l’Ajuntament juntament amb les centrals de fruita, pagesos i els guies locals, donarà a conèixer la continuïtat del cicle de l’arbre fruiter. En aquest sentit, es permetrà als visitants conèixer, a través de la seva pròpia experiència, el procés de recol·lecció, la tasca del pagès i la vàlua del seu treball. Segons ha destacat l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, amb aquesta campanya “volem donar a conèixer el nostre valor afegit - la fruita - , la bellesa i la riquesa del nostre paisatge i la nostra activitat econòmica. Els visitants podran veure quina és la nostra manera de ser i de treballar”.


Una proposta de rutes per conèixer de primera mà el territori


A partir del 20 de juliol i fins al 7 de setembre es duran a terme 4 visites guiades pels racons que formen part de la campanya Aitona en Fruita. En aquestes visites, a les quals es podrà accedir amb reserva prèvia i que tindran places limitades per garantir una atenció personalitzada, els visitants gaudiran de l’acompanyament i les explicacions de pagesos i guies de la zona. Les rutes oferiran la possibilitat de conèixer de prop els camps de fruita, el procediment de recol·lecció i el funcionament d’una central de fruita. A més, al final de cada visita, els assistents tindran l’oportunitat de comprar fruita acabada de collir.

 

Els visitants també podran complementar aquesta experiència amb altres rutes que es poden fer per lliure, ja sigui en bicicleta o a peu, i que estan totalment senyalitzades, com la ruta de l’arbre fruiter, visites a elements patrimonials com Sant Gaietà i altres ofertes de turisme religiós.

 

Campanya amb forta presència en mitjans de comunicació i xarxes socials


La campanya Aitona en Fruita es donarà a conèixer a través de publicitat als mitjans de comunicació i d’una important presència i difusió a les xarxes socials. Per part del consistori, l’alcaldessa Rosa Pujol ha remarcat que aquesta campanya és una aposta per aquest estiu, però que la tasca desenvolupada per Fruiturisme s’estén durant tot l’any. Segons Pujol “continuem optant per la nostra terra i els nostres fruits com a millor reclam d’Aitona i les Terres de Lleida”.


Des de l’Ajuntament d’Aitona es convida tothom a conèixer, en primera persona, l’experiència única i singular del procés de recol·lecció de la fruita, una mostra del teixit econòmic i de la manera de ser de les Terres de Lleida.

 

 
Comencen les estades d’estiu 2017 PDF Imprimeix Correu electrònic

Un any més, l'oferta d'activitats de les Aitonades és àmplia i diversa, amb l'esport, els tallers i la piscina com a principals protagonistes. Consulta aquí el programa.

 

Inici_Aitonades_2017_1


Aquesta setmana han arrencat les Aitonades 2017 amb més de 40 infants entre els 3 i els 14 anys inscrits. Les estades multi-activitat ofereixen una alternativa d'oci estiuenc de caràcter didàctic i saludable als nens i nenes d'Aitona durant els mesos de juliol i agost. Infants de totes les edats practicaran les seves activitats preferides en companyia d'amics i companys de classe per mantenir-se actius i entretinguts al llarg de les vacances.

 

L'oferta d'activitats d'enguany és d'allò més variada, però manté el mateix esperit estiuenc de sempre, amb la piscina, els tallers i els esports com a protagonistes principals. Des de l'Ajuntament es desitja als nens i nenes d'Aitona un bon estiu i es dóna les gràcies a les famílies per haver apostat, un any més, per les Aitonades com a alternativa preferida de lleure estiuenc per als més petits.

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 9 de 246
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2017 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.