Aitona reduirà l’IBI de les finques rústiques PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per aitona   
dijous, 10 d'agost de 2017 09:45

El Consell d’alcaldes del Segrià ha aprovat un manifest de suport als pagesos i Aitona ha demanat a la resta de municipis que se sumin a la proposta de reducció de l’impost.

 

9f9a4ba0-fa24-4fa1-af93-7ab8a94d5e39


El Consell d’alcaldes del Segrià ha aprovat un manifest en favor de la pagesia, motivat per la crisi de preus que pateix el sector de la fruita dolça durant la campanya d’enguany. En el manifest, els municipis de la comarca demanen que el Ministeri d’Agricultura i la Conselleria d’Agricultura instin la Comissió Europea a adoptar una sèrie de mesures de suport als pagesos, ja que a nivell municipal els Ajuntaments no tenen competències en aquest àmbit.

 

Entre aquestes mesures, hi ha la reducció de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de les finques rústiques, una proposta que Aitona té previst aplicar i que ja ha demanat a la resta d’alcaldes del Consell que s’hi afegeixin. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha explicat que “el 86,4% de les superfícies en producció de préssecs i nectarines de Catalunya es concentren a les comarques de Lleida, de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià”. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma amb més superfície de producció d’aquesta fruita (28,2%) d’Espanya.

 

Pujol ha afegit que “malgrat les mesures excepcional establertes per la Comissió Europea per fer front a la situació generada pel vet rus, l’evolució dels preus de la campanya 2017, comparada amb la mitjana de 2012 a 2016, mostra clarament que cal adoptar mesures per evitar la greu pertorbació del mercat en préssecs i nectarines”.

 

Les propostes del manifest

 

Entre les mesures aprovades hi ha la retirada immediata l’estoc existent als magatzems de fruita per alleujar l’excés d’oferta; estudiar la possibilitat d’implementar la retirada de la fruita d’os en verd; crear quotes de plantació que tinguin una limitació establerta amb els productors qualificats d’Agricultor a Títol Principal (ATP) o Agricultor Professional (AP); delimitar la massificació de grans explotacions per regularitzar el sector; i donar ajudes només als productors ATP i AP o empreses creades i gestionades per productors amb la mateixa qualificació.

 

També es proposa establir les mesures necessàries per mantenir la continuïtat de l’agricultor actiu, de les empreses familiars agràries i de les SL; reduir l’índex de rendiment net dels fruiters no cítrics a la declaració de la renda; rebaixar l’impost de societats al 15% per empreses de fruita dolça; accelerar els retorns de l’IVA i procurar que les subvencions vagin més en pro de la comercialització, innovació, transport, conservació i un repartiment més equitatiu del valor afegit; així com bonificar el règim d’autònoms de l’agricultor actiu.

 

Els alcaldes del Segrià també volen instar a la Conselleria a evitar que es vengui fruita dolça per sota de preu de cost; a aplicar i complir la Llei de cobrament de la cadena agroalimentària i la Llei de morositat, i a revisar els préstecs ja existents i aportar algun tipus de moratòria.

 

Finalment, el manifest proposa promocionar el consum intern a l’Estat i tornar a incorporar ajuts a la jubilació anticipada.

Darrera actualització de dijous, 10 d'agost de 2017 09:45
 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2018 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.