Finalitzen les obres de conservació del jaciment arqueològic del poblat de Genó PDF Imprimeix Correu electrònic

L’Ajuntament d’Aitona i el Departament de Cultura han impulsat conjuntament els treballs de neteja, recuperació i millora d’aquest jaciment arqueològic que permetran la realització de visites.

 

IMG-20170621-WA0004

 

Després de mesos de treball, les tasques de conservació del jaciment arqueològic del poblat de Genó d’Aitona han finalitzat. Les actuacions desenvolupades, que s’han realitzat gràcies a la inversió efectuada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han consistit, principalment, en feines de conservació i adequació de l’espai per a la realització de visites.


Concretament, les actuacions desenvolupades al jaciment han consistit en netejar la vegetació que cobreix totes les estructures constructives de les habitacions del poblat; consolidar les estructures de les habitacions més degradades o de les que havien perdut part del seu parament; recuperar els nivells d’ús dels paviments de les cases i carrer; reparar la tanca metàl·lica de protecció en les zones malmeses; formalitzar un camí d’accés còmode per a les visites des de l’entrada fins al pla superior del tossal; i senyalitzar el jaciment amb la confecció d’un plafó explicatiu.

 

Una nova aposta per la recuperació dels valors patrimonials d’Aitona


El poblat de Genó té un valor patrimonial molt alt i és un dels pocs excavats totalment d’aquest període amb possibilitats de rehabilitació. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Aitona, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha apostat per recuperar aquest patrimoni del municipi. En aquest sentit, l’alcaldessa Rosa Pujol, remarca que “disposem d’actius molt importants i la nostra aposta, de la mateixa manera que ja estem fent amb Fruiturisme, és projectar al màxim els nostres elements patrimonials, i el jaciment de Genó n’és un d’ells”.

 

IMG-20170621-WA0024


Un poblat de Genó, un bé d’interès cultural local


El poblat de Genó és un jaciment arqueològic situat aproximadament a 2 km al sud del nucli urbà d’Aitona. El poblat es troba situat al cim d’un tossal i ocupa uns 1.040 m². El jaciment fou descobert l’any 1955, i va permetre delimitar les estructures constructives del poblat i la confecció d’una planta de les mateixes, així com la recuperació de materials arqueològics que situaven el jaciment en els inicis de la darrera fase de l’Edat del Bronze, segle XI a.C. Això va suposar l’entrada del poblat en la bibliografia científica com un referent d’aquest període essent un dels poblats més importants de la Catalunya occidental i possiblement de la resta del país.

 

Cal tenir en compte, que en el poblat de Genó es van trobar residus de cervesa impregnats en dues grans tenalles, i què van resultar ser les restes més antigues de cervesa a Europa. Per recordar aquesta efemèride, l’any 1998 Cerveses San Miguel S.A. va elaborar una cervesa artesanal  a partir d’aquesta fórmula ancestral, a la què li donà el nom de ZYTHOS.

 

El 24 de febrer de 2011, el jaciment de Genó fou declarat bé cultural d’interès local (BCIL), entrant a formar part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2018 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.