El TSJC avala la taxa que grava les línies elèctriques que passen per sobre de béns de domini públic PDF Imprimeix Correu electrònic

La sentència desestima els recursos presentats per Red Eléctrica de España (REE) i conclou que l’Ajuntament ha aplicat per determinar la taxa uns paràmetres “objectius, proporcionats i no discriminatoris”. Amb aquesta resolució, Aitona es convertirà en un dels primers municipis catalans i d’arreu de l’Estat espanyol en implantar la taxa municipal per l’ús de terreny públic.

 

Lnies_dAlta_Tensi_2

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat a favor de l’Ajuntament d’Aitona i avala que el consistori gravi a les empreses elèctriques per la utilització del domini públic de les seves instal·lacions de transport d’energia. Així ho estableix la sentència del TSJC, que desestima tots els recursos presentats per Red Eléctrica de España (REE) en contra de la taxa municipal aprovada per l’Ajuntament d’Aitona i conclou que el consistori ha aplicat per determinar el gravamen uns paràmetres “objectius, proporcionats i no discriminatoris”.


El TSJC, en la sentència que va comunicar aquest passat mes de març a l’Ajuntament, avala l’Ordenança Fiscal aprovada per l’Ajuntament d’Aitona que establia la regulació i les tarifes de la taxa. L’Alt Tribunal accepta que el consistori valori com construccions les línies elèctriques d’alta tensió a efectes del càlcul de la base imposable de la taxa per la utilització del domini públic local; principalment, camins. En contra del criteri de la REE, el TSJC valida aquest gravamen que s’ha fixat prenent com a referència el valor que tindria en el mercat la utilitat derivada d’aquesta utilització o aprofitament si els béns afectats no fossin de domini públic.

 

El càlcul de la tarifa, estimada en uns 10.000€ anuals, es durà a terme amb l’assistència tècnica de la Diputació de Lleida i en sintonia amb l’estudi tècnic i econòmic avalat pel Tribunal Suprem l’any 2016. En aquest sentit, el TSJC desestima que la taxa sigui desproporcionada –tal com reclamava REE- i sentencia que l’ordenança aprovada per l’Ajuntament és “ajustada” a l’Estudi Tècnic-Jurídic-Econòmic i que aquesta és “objectiva, transparent, pública, proporcional, no discriminatòria i adequada a la finalitat obtinguda”.

 

Lnies_dAlta_Tensi_1

 

Amb aquesta resolució, Aitona es convertirà en un dels primers municipis catalans i d’arreu de l’Estat espanyol en implantar la taxa municipal per l’ús de terreny públic. Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, valora molt positivament la sentència del tribunal i assegura que “ha quedat plenament demostrat que des de l’Ajuntament hem actuat durant tot aquest procés de forma acurada, amb respecte a la legislació i amb l’assessorament professional de tècnics”.

 

En aquesta línia, Pujol defensa la “necessitat i la legitimitat” d’aplicar aquesta taxa a les companyies elèctriques amb el doble objectiu de “resoldre el greuge econòmic que patim tant el nostre com la majoria de pobles per l’ús del nostre espai públic”, i aconseguir “noves vies de finançament totalment proporcionades i adaptades a la nostra realitat com a poble que no impliquin, en cap cas, gravar els nostres veïns i veïnes i que ens permetin seguir donant resposta a totes les seves necessitats”.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2024 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.