Els municipis afectats per la bonificació de l’autopista AP-2 acorden constituir-se com a associació PDF Imprimeix Correu electrònic

Aquest dijous 9 de febrer han acordat provisionalment constituir-se com a Associació i atorgar a Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, la seva presidència.

 

foto_alcaldes


Les empreses concessionàries de les autopistes de peatge, en el cas de l’AP-2 és Abertis, van gaudir durant molts anys de l’atorgament per part de l’Estat espanyol de beneficis fiscals que repercutien sobre els ingressos municipals dels pobles, reduint la seva recaptació de l’Impost de Béns Immobles (IBI). Les bonificacions del 95% (BICES) van finalitzar el 31 d’agost del 2016, això implica que al pressupost del 2017 tots els alcaldes poden d’incorporar la recaptació d ‘aquest impost que ingressaran el 100%.

 

En concret, els municipis lleidatans afectats pels quals transcorre l’AP-2 són els següents: Aitona, Albatàrrec, Alfés, Artesa de Lleida, Castelldans, Juneda, l’Albi, Les Borges Blanques, Lleida, Montoliu de Lleida Puigverd de Lleida, Soses, Sudanell, Tarrés, Torres de Segre i Vinaixa.

 

Aquest dijous, a la Diputació de Lleida, s’han reunit els 16 alcaldes i/o regidors dels municipis lleidatans afectats per la bonificació de l’autopista AP-2 convocats per la secretaria de l’Associación Nacional estatal de l’IBI-BICES i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol. En aquesta reunió de treball hi han participat la regidora de la Paeria de Lleida, Montse Mínguez, l’alcalde de Juneda i president del consell comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, el diputat provincial i l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, l’alcalde d’Alfés, Hilari Guiu, l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs, el de Castelldans, Conrad Llobera, l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, l’alcalde d’Albatàrrec, Victor Falguera, el de Montoliu de Lleida, Daniel Farré, l’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, el de Sudanell, Josep M. Sanjuan, el regidor de l’ajuntament de Torres de Segre, Joan Carles Miró, i el de Vinaixa, Jordi Sarlé, i els regidors de Tarrés i Puigverd de Lleida.

 

foto_RPujol

 

Aquests 16 municipis han acordat provisionalment constituir-se com a plataforma territorial, com a Associació, amb l ‘objectiu de tenir una posició unitària i poder fer pressió a l’Estat espanyol per tal que no es faci enrere i poder exigir aquesta recaptació del 100% de l’IBI de les autopistes. Tal i com ha declarat l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, “A partir del 2017, les empreses concessionàries d’autopistes de peatge han d’abonar el 100% de l’IBI corresponent a les autopistes” i ha afegit “No volem que aquests ingressos es tornin a perdre per culpa d’un acord de l’Estat amb les empreses concessionàries. Per això, ens volem constituir com a Associació, com a grup de pressió, per defensar els nostres interessos territorials. Tenim el dret i l’autonomia municipal per ingressar-los i invertir-los per als nostres veïns fent obres i donant-los-hi serveis”.


Cada municipi cobra en funció de l’afectació del tram d’autopista que transcorre pel seu terme municipal i s’ha de tenir previst en el pressupost. En el cas d’Aitona, la seva alcaldessa Rosa Pujol, ha afirmat que anteriorment Aitona cobrava 3.500 euros de BICES per un tram de 3 quilometres i que ara passarà a cobrar 73.000 euros, subratllant que “Pels 15 municipis lleidatans, deixant de banda Lleida, aquesta recaptació de l’IBI de les autopistes significa una important bombona d’oxigen ja que es comptabilitza que representa més d’un milió d’euros”.


Finalment, els assistents en aquesta reunió, per unanimitat, han acordat de manera provisional constituir-se com a Associació i atorgar la presidència a l’alcaldessa d’Aitona i convocant d’aquesta reunió, Rosa Pujol, a l’espera que en els propers dies es constitueixi formalment aquesta Associació.

 
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2018 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.