Aitona inaugura la reforma de l’antiga Casa Asil fundada per Santa Teresa Jornet PDF Imprimeix Correu electrònic

Prop de 500 persones assisteixen als actes de commemoració del 175è aniversari del naixement de la santa.

 

IMG_7147

 

Aitona ha sortit al carrer aquest dimarts 9 de gener per commemorar els 175 anys del naixement de Santa Teresa Jornet i Ibars, nascuda a Aitona el 1843. Prop de 500 persones han participat en aquesta emotiva jornada que s’ha iniciat amb l’entrada de la Santa al poble acompanyada per la Banda de Cornetes i Tambors de Fraga i de 200 alumnes de l'escola Francesc Feliu.

 

La comitiva ha recorregut els carrers d’Aitona fins a les portes de la residència, on ha tingut lloc la recepció de les autoritats. Tot seguit, s’ha celebrat una missa solemne a la capella de la residència presidida pel bisbe de Lleida, Mn. Salvador Giménez, i nombroses personalitats de la congregació de Germanetes dels Ancians Desamparats. També hi ha assistit el prevere de la comunitat ortodoxa de Lleida, Daniel Simón.

 

IMG_7341

 

En la segona meitat de la jornada s’ha inaugurat i beneït la reforma de l’antiga Casa Asil, que va estar en funcionament des del 1891 fins al 1980, i que és la més antiga de Catalunya. Amb la imatge de la santa, la processó ha continuat pels carrers d’Aitona passant per la casa natal de Santa Teresa Jornet i finalment fins a l’antiga Casa Asil. Avui reconvertida en espai museístic i de memòria, la Casa Asil va ser fundada per Santa Teresa Jornet per a acollir els ancians que no tenien llar.

 

L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha assegurat que l’antiga Casa Asil esdevé avui “un recordatori històric de l’obra de Santa Teresa Jornet i de la seva generositat amb els molts ancians que en el seu dia van trucar a les seves portes a la recerca d’una llar”. L’alcaldessa també ha agraït la tasca “incansable i imprescindible” que realitzen les Germanetes dels Ancians Desamparats: “Les germanetes representeu un actiu essencial del nostre poble. La vostra entrega i compromís és un exemple per a la societat i és un referent per a la nostra comunitat”, ha afegit.

 
Aitona commemora el 175è aniversari de Santa Teresa Jornet Ibars PDF Imprimeix Correu electrònic

Durant la processó es farà una pregària de benedicció i inauguració de la reforma de la Casa Asil d’Aitona, fundada l’any 1891.

 

ilovepdf_com


El pròxim dimarts 9 de gener es compliran 175 anys del naixement de Santa Teresa Jornet Ibars, filla d’Aitona. Per commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament d’Aitona i la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desamparats han organitzat una completa jornada que culminarà amb la benedicció de la reforma de l’antiga Casa Asil.

 

La jornada s’iniciarà a les 10:15 hores amb el volteig i repic de campanes de la residència, de la Parròquia i de les Germanes Carmelites del Pare Palau. A les 10:30 hores està prevista l’entrada de la Santa al poble d’Aitona acompanyada pels nens de l’escola Francesc Feliu i la banda de música. La Santa sortirà de la cooperativa Fruitona, seguirà per l’avinguda 27 de Gener i arribarà fins a l’entrada de la residència. A les portes de la residència es farà l’acte de benvinguda i la pregària a la Santa. Tot seguit s’entrarà a la capella i se celebrarà una missa solemne presidida pel bisbe de Lleida, Mn. Salvador Giménez, amb l’acompanyament musical del Cor Etosca.

 

La segona part de la jornada tindrà lloc un cop acabi la missa amb l’inici de la processó amb la imatge de Santa Teresa pels carrers d’Aitona. La processó farà parada a la casa natal de la Santa i a la Casa Asil d’Aitona, on es farà la pregària d’inauguració i benedicció de la reforma d’aquesta casa asil fundada l’any 1891. En acabar, s’oferirà un petit refrigeri a tots els assistents a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

 

L’Ajuntament d’Aitona i la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desamparats fa una crida als veïns i veïnes a la participació en aquesta entranyable jornada i a guarnir els balcons amb senyeres i estampes de la Santa. Aquells que no en disposin de cap, poden passar a recollir-ne una a la residència. Durant tot el dia també hi haurà jornada de portes obertes a la casa natal de Santa Teresa Jornet.

 
L’Ajuntament retorna al govern d’Aragó el llibre ‘Tejidos de vecindad’ per les tesis anti-catalanes PDF Imprimeix Correu electrònic

A banda de retornar el volum a l’Instituto Fernando el Católico, l’Ajuntament també condemna les declaracions publicades pel president aragonès Javier Lambán i pel president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, en aquest treball.

 

22687630_10214985563498475_1724056337163904487_n


L’Ajuntament d’Aitona ha fet entrega a l’Instituto Fernando el Católico d’una carta declinant el regal del llibre ‘Tejidos de vecindad. Los vínculos históricos entre Aragón y Cataluña, siglos XVIII-XX’, editat pel Govern de l’Aragó i amb el que aquesta saragossana ha obsequiat el consistori aitonenc durant aquestes festes nadalenques.

 

Junament amb la missiva, l’Ajuntament ha retornat el volum i ha fet entrega a l’Instituto del documental ‘Comtes’, del periodista Carles Porta. Una obra recent, ubicada en el període històric on es va gestar la ruptura amb l’imperi carolingi, que narra la història del naixement de Catalunya. Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, emmarca l’entrega d’aquest treball de Carles Porta en la voluntat de “contribuir a seguir teixint una relació de coneixement mutu i cordialitat amb Aragó i amb les seves gents, i de màxim respecte i comprensió als desitjos, anhels i voluntats expressats pels veïns i veïnes d’Aitona i pel conjunt dels catalans i catalanes”.

 

El consistori ha decidit declinar l’obsequi fet per l’Instituto Fernado el Católico –a qui ha agraït el seu gest desinteressat- per evidenciar “el total desacord i contraposició amb el punt de partida, l’objectiu, les afirmacions i l’eix que vertebra el projecte”, justifica Pujol.

 

En aquest sentit, l’alcaldessa assegura que “utilitzar termes com problema a resoldre, excloent, desafiant, superb, de confrontació o manipulador per qualificar el procés democràtic, pacífic i popular i ratificat a les urnes endegat pel poble català –tal i com succeeix en aquest llibre- no afavoreix a una convivència i a una fraternitat que des de Catalunya i des de les Terres de Lleida sempre hem defensat, defensem i defensarem amb tots els pobles espanyols; ja sigui des d’una futura república catalana o compartint com fins ara un projecte estatal comú”.

 

Per tot plegat, l’Ajuntament d’Aitona fa públic el seu malestar per les declaracions publicades pel president aragonès Javier Lambán i pel president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, en el pròleg del llibre, unes afirmacions que critiquen obertament el procés sobiranista català, així com l’actuació des de Catalunya en qüestions com els béns de Sixena.

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 5 de 265
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2018 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.